Onderweg met de UMG

Dag 4 vrijdag 19-07-2019 bericht van Sjak

Ruud: opstaan om 1.30 uur. Opstellen 3.00 uur en vertrek om 3.35 uur. Sjak: Vandaag zult u iets langer op de nieuwsgaring uit Nijmegen moeten wachten. Hoek en Neelen bezoeken de groep in het veld (Cuijck en Malden) waar de medals worden uitgereikt..

 

Dag 3 donderdag 18-07-2019 bericht van Paul

De derde dag ving om vanmorgen om 5:00 uur aan met het gebruikelijke defilé op Heumensoord. De dag en het wandelen verliep voorspoedig. Na de tweede rust werd een aanvang gemaakt met het bedwingen van de heuvels in Groesbeek. Onder de bezielende leiding van onze zanger Berend vlogen we de heuvels in. De een na het andere detachement werd ingehaald en meteen ver achtergelaten. Onderweg hebben we uiteraard een elfuurtje gedronken. Dit keer waren we te gast bij de vrienden van André. We werden gastvrij ontvangen en kregen een borrel aangeboden. We waren net na 15.00 uur binnen.

 Onderweg wordt de afstand tot de finish aangeven. We lopen elke keer de 40 KM. We zijn er nog niet.

Vierdaagse afstandbordVierdaagse afstandbord Elfuurtje 18 07 2019

 

Dag 2 woensdag 17-07-2019 bericht van Paul:

Vandaag weer om 4:35 uur vertrokken. De dag verliep voorspoedig tot Berend meende in een plastic klapstoeltje te kunnen ploffen als ware het een luxe fauteuil. Hij raakte met zijn vingers beklemd en had een diepe snee. Dat moest natuurlijk behandeld worden. Daarna onze weg weer vervolgd. Via André hadden we een uitnodiging van de burgemeester van Beuningen waar we natuurlijk gebruik van gemaakt hebben. Daarna naar Nijmegen waar we via het Vfonds de weg naar Heumensoord vervolgden. Om 14:30 uur waren we binnen. Weer complimenten ontvangen van het LSO. Vandaag geen uitvaller dus starten we morgen met dezelfde groep als vandaag.

Foto UMG met de burgemeester van Beuningen

 Burgemeester van Beuningen

 

Dag 1 dinsdag 16-07-2019 bericht van Paul:

Op de eerste dag zijn we om 4:35 uur vertrokken voor de eerste dag van 43 km. Het verliep heel voortvarend. Ongeveer halverwege kreeg Louis van der stuift problemen die leidden tot een opgave   Vervolgens gingen we op weg richting Nijmegen waar we stand van het V-fonds hebben bezocht. Daar ploften we neer in grote zitzakken waar we met moeite weer uit konden komen. Uiteindelijk zijn we om 15:00 uur op Heumensoord aangekomen. Nu staan we weer klaar voor dag twee. Weer vertrekken we om 4:30 uur.

De UMG op bezoek bij de V-fonds stand langs de route van de Vierdaagse. Eveline Aarts (L) en Laura van der Schalm (R)

UMG met V fonds

Samenwerking

Op 26 februari had Sjak Neelen, een hernieuwd kennismakingsgesprek met André Matthijssen en Chris Laarhoven in Eindhoven. Bestuurders van de Stichting Weerzien met Libanon (St. WML). De heren zijn van plan om met hun reisgezelschap op 25 april 2019 af te reizen naar Libanon voor een terugkeerreis. We wensen ze alvast een goede reis en behouden thuiskomst met zijn allen. We zijn benieuwd naar hun reiservaringen en verslagen in de volgende Dubbel Vier.


We hebben met elkaar afgesproken dat we op de raakvlakken gaan samenwerken, waar er een behoefte is. Uiteindelijk komt de St. WML met zijn reisgenoten met enige regelmaat in Libanon, het land wat ons allen zo dierbaar is.

WML1x

Op 9 maart spraken Verdi van Hilten en Sjak Neelen met het bestuur van Veteranen 1 (NL/BE) VN Transportbataljon uit Winterswijk. De delegatie bestond uit penningmeester Bert van Dijken, coördinator NOS Ernst van de Veerdonk, secretaris Marco Mulder en voorzitter Raymond van der Wee. De vereniging is op 25 februari 2009 opgericht. Ze zijn met hun nieuwe bestuur volop bezig met de ontwikkeling en de toekomst van de vereniging.


Reden voor hen om het contact te zoeken voor een kennismakingsgesprek, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt, om gedachten en ervaringen uit te wisselen aangaande bestuurszaken. In een open drie uur durend kennismakingsgesprek werden diverse thema’s besproken hoe de Nederlandse UNIFIL Vereniging zaken aanpakt en waar zij zelf mee bezig zijn. Ze hebben zich geformeerd in een vijfkoppig bestuur om slagvaardig operationele taken uit te kunnen voeren. Op de achtergrond hebben ze een sjabloon met een keur aan commissies en commissieleden die sterk op onze verenigingsorganisatie lijkt. Wij waanden ons terug op het punt in 2010 waar wij toen stonden en waar zij nu staan.


Tips en aandachtspunten werden over en weer uitgewisseld. Onze secretaris en subsidieadviseur Verdi van Hilten was al snel in gesprek met penningmeester Bert van Dijken over hoe en waar je de Vfonds subsidies kunt aanvragen voor hun activiteiten.


De laatste reünie die ze in samenwerking met anderen hadden georganiseerd was bezocht door circa 840 reünisten. Voor zo’n kleine vereniging is dat een dijk van een succes.


De speerpunten die ze thans op de agenda hebben staan is ledenaanwas en financieren van activiteiten.


We ontmoeten elkaar dit jaar nogmaals op het bevrijdingsdefilé in Wageningen en op NLVD in Den Haag.


Toen we naar buiten gingen wisten we dat we dezelfde beweegredenen en achtergronden hebben voor een succesvolle samenwerking tussen beide verenigingen in de toekomst.

UnSis
Op 8 december 2018 waren we op het fundraising concert voor Warchild in Amersfoort. We hebben toen met diverse mensen gesproken over een toekomstige samenwerking. Een van de belangstellende was koorlid Angelique van Ancum (toen nog als lid van 4FUN). Ze is onlangs een nieuwe 7 koppige damesgroep gestart genaamd UNITED SISTERS. Ze stelde ons onlangs de eerste stap voor in een toekomstige samenwerking. We zijn echter nog niet zo ver in de ontwikkeling van onze commissie. Maar het staat wel als aandachtspunt op de agenda genoteerd.


Allemaal mooie ontwikkelingen waar we in de toekomst onze vruchten van gaan plukken in de samenwerking.

7 september 2019 : Veteranendag te Drachten

Op deze dag vindt de Veteranendag in Drachten plaats. De organisatie zou het leuk vinden als er enkele UNIFIL-lers aanwezig zouden kunnen zijn in oud groen. Deze UNIFIL-lers zullen door de organisatie worden opgenomen in de voeding. Daarom is het van belang dat u zich aanmeldt zodat de catering hiermee rekening kan houden. De merchandisestand van de NUV is aanwezig met en een wit voertuig. Jullie zijn van harte welkom.

7sep

Hieronder treffen jullie het programma aan:

Het programma

Besloten gedeelte:
10.00 uur – 13.00 uur
Schouwburg de Lawei, Laweiplein 1, 9203 KL Drachten

08:00uur: Organisatie aanwezig op locatie

Opbouw besloten gedeelte.(podium, vlaggen, stoelen/tafels, prullenbakken)

09:00uur: Melden standhouders/voertuigen/reenactors. (uiterlijk 09:30 melden)

10:00uur: Ontvangst gasten voor besloten gedeelte in De Lawei.

10:45uur: Welkomst woord Voorzitter Veteranen Comité Drachten

11:00uur: Herdenking.

11:05uur: Toespraak Burgemeester/Wethouder Gemeente Smallingerland

11:30uur: Dankwoord Voorzitter Veteranen Comité Drachten

12:00uur: Lunch incl. standhouders, voertuigbemanning, re-enactors in roulatiebeurt zodat alles bemenst blijft.

Openbaar gedeelte:
13.00 uur – 17.00 uur
Parkeerplaats aan de Reidingweg
Iedereen is welkom!

13:00uur: Aanvang Openbaar gedeelte waar iedereen welkom is. De voertuigen, stands en re-enactors die buiten staan kunnen al

vanaf 10:00 uur bezig zijn met aanloop burgers.

17:00uur: Einde evenement. (Aansluitend opruimen/afbreken)

19:00uur: Einde dag.

De organisatie voor het deel van de Nederlandse UNIFIL Vereniging is in handen van onze activiteitencommissie Joop Hoek, S3/NUV, M 06-54 63 16 86

Wil je naar Drachten komen dan graag even een korte bevestiging via de email naar ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) zodat we u kunnen aanmelden. Graag voor 25 augustus 2019.

 

 

Sunset March

Veteraan! Heb jij de Sunset March al gelopen?

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

Lees meer...

NUV JWF

NUV-HOME-1

JWF

Onder de vlag van 44 Pantserinfanterie-bataljon Johan Willem Friso dienden 8675 Nederlandse militairen in Zuid-Libanon als leden van de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).
De meeste uitgezonden UNIFIL-militairen waren dienstplichtig en van 1979 tot 1985 op vrijwillige basis in Libanon gestationeerd.
Als zogeheten blauwe baretten zagen de militairen er op toe dat de verschillende partijen in Libanon niet met elkaar in gevecht raakten.
Bovendien hadden zij als taak om vijandelijkheden te voorkomen in de bufferstrook ten noorden van de grens met Israël. In Libanon zijn negen Nederlandse militairen gesneuveld.


Waarom deze vereniging


De Nederlandse UNIFIL Vereniging is opgericht in 1999 en in principe alleen vóór UNIFIL=lers.
Temidden van het woud aan kleine organisaties, vonden Jack Boerma, Bert Dekens en de inmiddels overleden John Sweris de tijd rijp voor een grote en vooral autonome club, waar men elkaars taal spreekt en elkaar begrijpt.
De vereniging is deze ook ingeschreven in het Defensie Reünieregister Veteranenorganisaties en bij het Veteranenplatform, de instantie waarbij alle Veteranengroepen zijn aangesloten. Dit bevordert de onderlinge saamhorigheid, en komt belangenbehartiging ten goede.

Aantal Leden

 

De Nederlandse UNIFIL vereniging telt in juli 2019: 1.441 leden. Op facebook hebben een groot aantal leden regelmatig contact met elkaar.

 

Belangenbehartiging


De belangenbehartiging van Unifillers als geheel, maar ook individueel, zien wij als zeer belangrijk.
In dit kader zijn onze contacten met het Ministerie van Defensie, de Libanese Ambassade, V-fonds,het Veteranen Platform (VP),veteranen instituut ( VI) , en de Basis (BNMO).

De Vereniging heeft een goede band opgebouwd met ons moederbataljon 44e Painfbat uit Havelte.
Bij vele activiteiten van het bataljon, zoals herdenkingen, beëdigingen, Bataljonsverjaardag en oefeningen waaronder oefening Blauw koord, wordt de NUV uitgenodigd.


Herdenkingen

Het op een juiste en waardige wijze herdenken van diegenen die niet uit Libanon zijn teruggekeerd wordt door de vereniging als een plicht gezien. In Loenen op het Ereveld is er jaarlijks op 4 mei (dodenherdenking) een plechtigheid, maar zijn er ook bij diverse gelegenheden korte herdenkingen bij het monument in Havelte.
Naaste familieleden van de in Libanon omgekomen militairen kunnen desgewenst ook lid zijn van onze vereniging. Als buitengewone leden zijn zij geen contributie verschuldigd.


Het Verenigingsblad


De vereniging heeft een eigen blad, Dubbel Vier, dat vier maal per jaar verschijnt. Je vindt daarin verslagen verenigingsactiviteiten, nieuws, nieuwtjes, wetenswaardigheden, en ook het aantal leden tot nu toe, maar ook verhalen van toen en nu. Een aanvulling op het verenigingsblad is deze website en Facebook.

Whe-dont-remember-the-Days-Only-the-Moments

Terug

UMG bij de Vierdaagse 2019

  3

Namens de 1.441 leden van de Nederlandse UNIFIL Vereniging wens ik alle deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen veel succes a.s. dinsdag en een mooie intocht op de Via Gladiola op vrijdag 19 juli 2019.

Lees meer...

Persbericht Adviescommissie

Op 25 juni 2019 hebben het bestuur en de leden van de adviescommissie met elkaar kennis gemaakt. Op de agenda stond de opdracht aan de adviescommissie en de daarbij behorende diverse onderwerpen die bij de start van de commissiewerkzaamheden van belang zijn. Na de vakantieperiode gaan de commissieleden aan het werk om een eerste aanzet te maken voor de competentie set van de bestuursfuncties en om over andere relevante onderwerpen een advies uit te brengen.

De bijeenkomst vond plaats in Arkel bij het UNIFIL museum onder tropische omstandigheden in de buitenlucht voor de prefab. De sfeer van de vergadering en de achtergrond bracht ons in gedachte weer terug naar het UNIFIL uitzendgebied in de jaren 1979-1985.

 AC20190625 204223 AC20190625 204238 AC20190625 204249

Lees meer...

Midden-Groningen eert veteranen met festival in Hoogezand

duo veteranen 02

 "Den Haag mag op zaterdag 29 juni 2019 weer het centrum zijn voor de jaarlijkse, landelijke Veteranendag, het is niet de enige plek waar (oud-)militairen bijeenkomen om hun ervaringen met elkaar te delen. Minister Ank Bijleveld sprak bij haar bezoek aan Ridderkerk al over een ‘Veteranenmaand’. De Defensiekrant ging langs bij het Veteranenfestival in Midden-Groningen, een plaats die vaak verder van Den Haag ligt dan andersom."

Met bovenstaande tekst begint een leuk artikel in de Defensiekrant over de veteranendag in Hoogezand. Lees het hele artikel door te klikken op deze link.

† Adriaan Leune

Ons bereikte het bericht dat op 21 juni 2019 is overleden Adriaan Leune uit Hierden. Adriaan was bekend en geliefd binnen de vereniging om zijn humor. De laatste jaren bezocht hij geen activiteiten meer vanwege zijn leeftijd (90) en zijn gezondheid. Voor een herdenking of ALV meldde hij zich dan ook altijd netjes af zoals je dat van een goed lid mag verwachten.

Adriaan heeft van 30 mei 1979 tot en met 11 januari 1980 deel uitgemaakt van het Nederlandse detachement van UNIFIL. Hij was bij de geneeskundige dienst bij de St.St.Vzg gestationeerd op post 7-14 in Haris.

We zullen zijn telefoontjes missen.

Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Neer, 25 juni 2019.

AL1

 

 

 

 

 

 

AL2

AL3

Artikel serperator NUV

Lidmaatschap

Oproepen

Agenda

logo lzv web