De Internationale Dag van de UN Peacekeepers

In dienst van de vrede

Op 29 mei wordt wereldwijd de International Day of the UN Peacekeepers gevierd. Een dag, in 2003 ingesteld om eer te betonen aan de mannen en vrouwen, die als blauwhelmen onder de vlag van de VN gediend hebben of dienen, voor hun hoge niveau van professionaliteit, toewijding en moed.

Tevens wordt stilgestaan bij hen, die bij de uitvoering van hun taken in dienst van de vrede hun leven gaven.

In 2018 ‘viert’ de VN 70 jaar Peacekeeping (1948-2018). Het is ook precies dertig jaar geleden dat aan de VN Peacekeeping Forces de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend.

Nederland heeft aan 56 vredesmissies deelgenomen, waaronder vele onder de vlag van de VN – Blauwhelmen. Nederland kent derhalve vele veteranen van VN vredesmissies, van oud naar jong, van de eerste VN vredesmissie tot en met MINUSMA anno nu.

In Nederland is er nog niet stilgestaan bij UN Peacekeepers Day. Stichting Veteranen Brabant Zuid-Oost brengt daar verandering in en viert deze dag met een avondinloop in Veteranen Inloophuis De Treffer in Eindhoven op dinsdag 29 mei. Onder andere met een lezing van (VN) veteraan Rob Sondag.

Het programma van deze dag vindt u in de bijlage  (ontvangst vanaf 19:00 - de deur is open vanaf 18.00 uur.)

Het lijkt ons mooi als vele VN veteranen aansluiten om deze bijzondere dag bij te wonen, om zo deze bijzondere dag ter ere van hen inhoud te geven. Vanzelf vragen we om de blauwe baret mee te nemen, dit ten behoeve van het maken van een groepsfoto.

Met blauwe groet,   Joop Hoek, S3 NUV

Laat reactieformulier zien