Het bestuur Nederlandse UNIFIL Vereniging heeft kennis genomen van het bericht dat het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties Wageningen heeft besloten alle activiteiten rondom 4 en 5 mei te organiseren zonder publiek dus ook zonder veteranen .
Zie voor de bijzonderheden de website:
https://wageningen45.nl/nieuws/3074/vernieuwend-programma-wageningen45-ondanks-coronamaatregelen
Op 4 & 5 mei staat Wageningen, Stad der Bevrijding, in het teken van herdenken en vieren. Met talloze reportages, optredens en activiteiten wordt invulling gegeven aan het thema, ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’. Bekende onderdelen als het bevrijdingsvuur, Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een (aangepast) Bevrijdingsfestival zijn ook dit jaar belangrijke bouwstenen van het programma. Vanwege het coronavirus is publiek bij de activiteiten (vooralsnog) niet mogelijk. Alle programmering is daarom twee dagen lang te volgen via een interactief programma, Wageningen45 LIVE, op Wageningen45.nl. Dat maakte het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) vanmiddag bekend tijdens een online persbijeenkomst. Burgemeester Van Rumund (Wageningen) is enthousiast over de plannen: “Knap dat met dit programma, met alle vrijwilligers, partners en (lokale) initiatieven, Wageningen haar beste beentje voorzet en in deze moeilijke periode uitzoekt en uitvoert wat wél mogelijk is. Zo voert de Stad der Bevrijding haar opdracht uit om vrijheid te hoeden!”.
In de avond van 4 mei wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Daar maken we kennis met een nieuw fenomeen: de 14 verschilmakers van Wageningen45. Voorzitter Van Asseldonk (Wageningen45): “Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Een geheugen dat in het komende decennium zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsambassadeurs relevanter dan ooit. Juist nu wereldwijd vrijheden en verworvenheden (nog steeds) onder druk staan. Dit is daarom hét moment om nieuwe generaties verschilmakers te activeren en via Wageningen45 aan het woord te laten. Hoe maken zij het verschil?”. De verhalen van deze 14 verschilmakers zien we terug op 4 mei bij zowel de NOS, Omroep Gelderland als Wageningen45 LIVE. Na de bevrijdingsvuurceremonie brengen zij het vuur naar de 14 Bevrijdingsfestivals door heel Nederland.
Hoewel er dit jaar geen veteranen naar Wageningen kunnen komen, worden ze nauw betrokken bij het programma. Tijdens de persbijeenkomst deelde veteraan Wim Oldenhof (96) zijn ervaringen: “Als jonge jongen denk je niet na over gevolgen op lange termijn, je probeert op dat moment het goede te doen”. Met een speciale brievenactie worden alle veteranen, die op Nederlands grondgebied hebben gevochten, in aanloop naar 5 mei bedankt door ruim 350 Wageningse scholieren. Een aantal van deze veteranen zien we (op video) terug tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei, terwijl die brieven worden voorgelezen door scholieren van SG Pantarijn. Daarna start in Wageningen, vanaf verschillende bijzondere locaties, het aangepaste Bevrijdingsfestival Gelderland, uitgezonden via Wageningen45 LIVE.
In de ‘Muzikale Tour van de Vrijheid’ ontmoeten 8 muziekmakers én 8 verhalenvertellers elkaar bij iconische oorlogsmonumenten in Gelderland. Die ontmoetingen, waarin muziek verbindt, worden op woensdagmiddag 5 mei uitgezonden bij Omroep Gelderland. Tijdens alle activiteiten en optredens staat een vraag centraal, ‘Vrijheid: hoe maak jij het verschil?’.
Het volledige jaarprogramma van Wageningen45 is terug te vinden op Wageningen45.nl.Vooralsnog zijn alle activiteiten rondom 4 & 5 mei, volgens de coronamaatregelen, zonder publiek. Daarom is alles te volgen in het interactieve Wageningen45 Live (Wageningen45.nl)
Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)
Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad der Bevrijding’. Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.
We leven in een uitzonderlijke pandemie, voor velen is dit de eerste keer dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. We eren tegelijkertijd de laatste generatie bevrijders en overlevenden, échte verschilmakers, een geheugen dat in het komende decennium zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Juist nu wereldwijd vrijheden en verworvenheden (opnieuw) onder druk staan. Kortom: hoe maak jijzelf het verschil?