Documentaire ‘In dienst van de vrede’ - De Unifil vredesmissie

NMMDocumentaireLibanonOp zondag 7 april om 14.00 uur vertoont het Nationaal Militair Museum de documentaire ‘In dienst van de vrede’; de Unifil vredesmissie in Libanon van de Jaren 80. Hier waren ruim 9000, veelal dienstplichtige, Nederlandse militairen actief over eenperiode van zo’n 6 jaar. Regisseur Jelmar Hoekstra en Oud-generaal Peter van Uhm zijn aanwezig bij de vertoning en beantwoorden na afloop vragen.

In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon ook wel Unifil genoemd. Tijdens de initiële besluitvorming kwamen er vooral veel politieke argumenten naar voren om wel te gaan. Hierbij was de vrees voor imagoschade van Nederland als ze dit verzoek zouden afwijzen belangrijker dan het feit of een uitzending met veelal dienstplichtige soldaten in oorlog gebied wel verantwoord was. Dit resulteerde dan ook in dat er onder de teruggekeerde Unifil veteranen een grote groep met PTSS kampt en dit vaak pas op latere leeftijd heeft ontdekt.

In deze documentaire wordt teruggeblikt op deze bijzonder complexe missie en het ingewikkelde conflict, door onder andere Oud-generaal Peter van Uhm. Peter vertelt over een aantal belangrijke lessen die hij leerde in Libanon tijdens de Unifil periode. Om ook een echt actueel beeld te hebben bij de situatie van toen en nu, wordt er, naast de verhalen van de veteranen, ook gesproken met Jan Keulen, voormalig buitenland-correspondent, Daisy Mohr en voormalig diplomaat Nicolaos van Dam.

Tickets: € 5,00 via nmm.nl/tickets

De documentaire is een productie van Playback Images. Regisseur: Jelmar Hoekstra.