Hallo Veteraan, loop jij mee op 22 september?

SunsetMarchOversteekEén van de jaarlijkse tradities van de Nederlandse UNIFIL Vereniging is het lopen van de Sunset March in Nijmegen.

A.s. vijdag 22 september 2023 is het weer zover, dan starten we vanaf "De Oversteek" in nijmegen deze 20 minuten durende mars.
Leuke bijkomstigheid is dat op 22 september de beëdiging van de Technische Troepen plaatsvind in het hartje van Nijmegen. Een hele mooie combinatie van Defensie met haar geschiedenis.
Aansluitend aan de ceremonie sluiten zij aan bij de Sunset March met een groep van ca. 50 personen.

Aan de overzijde van de Waal komen we bij het monument, waar we opstellen en de militaire eregroet brengen.

Verzamelen om 19:20 uur onder de brug "De Oversteek"
Adres: Aan de Zuidoever van de Waal. (Navigatie: Winselingseweg 41, Nijmegen. Via de Latensteinseweg).
Parkeren bij het trappenhuis is het meest simpel. Je loopt de trappen op naar lichtmast PZ2-1.

Sunset March strat om 19:34 uur.

 

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

De verlichting* van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.