Viaduct over A2 bij Breukelen vernoemd naar omgekomen UNIFIL-militair

IMG 5521

BREUKELEN > In Boom en Bosch is woensdagochtend met de onthulling van een naambord het viaduct waar de A2 de Stationsweg kruist officieel vernoemd naar de  omgekomen korporaal Gerrit-Jan van Barneveld

Ook Gerrit-Jan van Barneveld kwam niet thuis van zijn VN-vredesmissie in Libanon (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL). Deze missie vond plaats van 25 februari 1979 tot 6 november 1985. Ruim 9.000 militairen werden uitgezonden. Gerrit-Jan van Barneveld overleed op 4 december 1980 te As Sidiquine (Libanon) toen hij een elektriciteitsleiding aan het repareren was en daarbij een ongeluk kreeg. Hij was toen 22 jaar. Het stoffelijk overschot van Gerrit-Jan is kort na het ongeval overgebracht naar Nederland. Gerrit-Jan is begraven op de nieuwe gemeentelijke begraafplaats te Breukelen.

Burgemeester Ap Reinders: “De vernoeming van het viaduct is een blijvende herinnering en respectvol eerbetoon aan Gerrit-Jan van Barneveld. Zijn inzet en die van anderen voor vrijheid en veiligheid verdienen dat.”

Met instemming van de nabestaanden en gemeente Stichtse Vecht wordt de naam van Gerrit-Jan van Barneveld op het viaduct bij de A2 bij Breukelen vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Korporaal Gerrit-Jan van Barneveld’. Zo wordt het een passende en blijvende herinnering aan hem en al die anderen die zich onvoorwaardelijk hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van anderen. In overleg met de nabestaanden wordt nog een officiële vernoemingsceremonie ingepland.

Naast vertegenwoordigers van Defensie, Nationaal Veteranen Platform en het bataljon waren ook UNIFIL-maten van destijds bij de bijeenkomst aanwezig. Sprekers waren zijn pelotonscommandant van destijds Frans Hagenaars, mevrouw Tineke Tukker namens de familie, luitenant-kolonel Eric Derks van het bataljon 44 Painfbat van het Regiment Prins Johan Willem Friso en luitenant-kolonel b.d. Bart Holewijn van het Nationaal Veteranen Platform. Zij vertelden hoe Gerrit-Jan was als persoon en militair en wat de impact van zijn overlijden had op zijn familie en het peloton. Het bestuur van de NUV werd vertegenwoordigd door de voorzitter.

Vernoemen van bruggen en viaducten

Op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid hebben het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die zijn omgekomen tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea (1950 – 1955). In het hele land worden de komende jaren viaducten vernoemd.

Bron: VARnws.nlIMG 5517a