Viering 75 Jaar VN-Vredeshandhaving 26 mei.

Peacekeeping75 Jaar VN-Vredeshandhaving (1948-2023) &

20 Jaar Internationale Dag van de VN-Vredeshandhaver (2003-2023)

HERDENKING en EERBETOON
“In the Service of Peace – 75 Years of United Nations Peacekeeping”

In 2023 bestaan VN-vredesoperaties 75 jaar (1948-2023). VN-vredeshandhaving is een belangrijk instrument ter bevordering van de vrede en veiligheid overal in de wereld. Nederland heeft vanaf de eerste VN-missie in 1948 VN-operaties ondersteund: politiek, financieel en/of met militairen, burgerpersoneel en politie. 

In dit jaar wordt ook stilgestaan bij 20 jaar International Day of United Nations Peacekeepers (29 mei 2003-2023). Op 29 mei wordt wereldwijd eer betoond aan al het personeel dat werkzaam is in VN-missies, en in het bijzonder aan hen, die zijn omgekomen in VN-operaties.  

De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) zal samen met haar partner-organisaties aan beide thema’s aandacht besteden door het organiseren van een evenement op vrijdag 26 mei 2023 op het Malieveld, Den Haag. 

 "Mensen. Vrede. Vooruitgang. De Kracht van Partnerschappen." 

Programma (tentatief): De Minister van Defensie, Kajsa Ollongren, zal een toespraak houden en een krans leggen. Ook zullen de Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, voormalig Force Commander MINUSMA LtGen Kees Matthijssen, Simone Filippini (NVVN Voorzitter), Caecilia Johanna van Peski (NVVN Voorzitter Raad van Advies), Wim Jansen (Directeur Internationaal van de Gemeente Den Haag), Judith Maas (Directeur SDG Nederland) en verdere prominente sprekers samen met militair veteranen en civiel personeel die dienden in VN-vredesmissies een speech houden in relatie tot het thema ‘In the Service of Peace’. Er zal worden voorgedragen uit Dag Hammarskjöld’s ‘Vägmärken’ door Indy Shenna Jongetjes, Voorzitter van de UNESCO-leerlingencommissie aan het Christelijk College Nassau-Veluwe (UNESCO Associated School Network) en er is sprake van een muzikale uitvoering door de Fanfare Bereden Wapens o.l.v. Dirigent Ritmeester Jos Zegers – inclusief Carnegie Vredesmars ‘Peace through Law’ en ‘Hymn to the United Nations’. 

De herdenking wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN), i.s.m. het Ministerie van Defensie, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Vfonds, Nederlands Veteranen Instituut (NLVi), Karel Doorman Fonds, Stichting OVA, Dutch Peacekeeping Network (DPN), Studentenvereniging Internationale Betrekkingen (SIB) / Dutch United Nations Student Association (DUNSA), en United Netherlands (UNL). 

Toegang is vrij. Aanmelden vooraf is verplicht. Maximaal aantal deelnemers: 150. Tenue: militairen DT2 met modeldecoraties, veteranen veteranentenue of bij de eervolle gelegenheid passende kleding met blauwe baret, burgers bij de eervolle gelegenheid passende stadskledij. 

https://nvvn.nl/75-jaar-vn-vredeshandhaving-1948-2023-20-jaar-internationale-dag-van-de-vn-vredeshandhaver-2003-2023/